RUTES AMB FAMILIA

 

 

A Queralt per les capellesA Queralt per les Capelles

El santuari i la serra de Queralt ofereixen una immensa varietat d’atractius: meravelloses vistes, orografia escarpada, múltiples camins que recorren tant la cara nord com la cara sud, i edificis que recorden la seva vocació de lloc de peregrinació religiosa. Us presentem una ruta curta per conèixer el santuari i les faldes de la muntanya on es troba situat. Les processons que pujaven des de Berga a Queralt eren un fet regular.


Mapa Queralt per l'Obaga A Queralt per l’Obaga

La riera de Metge va desenvolupar un paper clau en la industrialització de Berga durant els segles XVIII i XIX, tot i que hi ha referències en els documents de l’existència de molins des de l’edat mitjana, l’auge va començar quan es va desviar part del cabal de la riera pel centre de la ciutat i es va aprofitar el fort desnivell per instal·lar fàbriques i molins que utilitzaven l’energia de l’aigua (substituïda més endavant amb electricitat) per moure les seves màquines. …


A Queralt per Sant Pere de MadronaA Queralt per Sant Pere de Madrona

Aquesta ruta ens portarà fins a Queralt passant per l’església romànica de Sant pere de Madrona, que fou parroquial fins al segle XIX. La tornada la farem pel camí conegut com la Drecera de Queralt, el camí més directe per anar de Berga al santuari. Al llarg del camí anireu trobant diverses capelles en honor a diversos sants i santes. Tota la tornada destaca per les impressionants vistes cap a la Catalunya Central.
Descripció 
Des de la plaça Sant Francesc agafeu el PR C-73.


mapa 22Camí de la Vinya Vella

Des de la plaça, agafarem el carrer Major i el carrer del Mur fins davant de l’església de Sant Esteve. Des d’aquí agafarem la Baixada del Pont de la Vila que ens portarà fins al pont homònim. Creuem el pont i continuem fins trobar el carrer asfaltat que seguirem, amunt, en direcció a la piscifactoria i seguint sempre el curs del riu per la seva banda dreta.


De Queralt a EspinalbetDe Queralt a Espinalbet

L’entorn de Queralt ofereix rutes de gran bellesa, a més d’una variada flora i fauna. És relativament fàcil veure el pigot negre, el pigot garcer i voltors, gràcies, en aquest darrer cas, a la colònia que s’ha establert al municipi veí de Capolat. La ruta que us proposem comença en l’antic camí d’Espinalbet i torna pel camí creat sobre el tub que porta l’aigua al santuari de Queralt.


dues visions guardiolaDues visions de Guardiola de Berguedà

Guardiola és un poble relativament modern que deu el seu naixement al ferrocarril. La presencia humana a la vall però, es remunta almenys fins a l’edat mitjana, com mostra la presencia del monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Aquesta ruta combina un paisatge agrest amb vistes amples de la vall del Llobregat i la intimitat del bosc de ribera en un passeig que es pot fer en mig dia.


moli de gósolEl Moli de Gósol i Torrentsenta

Com que Gósol només era accessible amb animal fins a finals dels anys 40, conserva l’encant –i alguns inconvenients- d’haver estat un lloc apartat del ritme frenètic del món modern. A part del clàssic reclam del Pedraforca, el poble ofereix múltiples atractius al visitant.


Llobregat amunt avallLLobregat Amunt, Llobregat Avall

T’imagines seguir el riu Llobregat des del seu naixement sense haver-te de preocupar de la pujada ? Doncs ja ho pots fer.
Et proposem que arribis amb el teu cotxe particular fins a l’Estació del Tren del Ciment a la Pobla de Lillet i nosaltres et farem un trànsfer fins al poble de Castellar de n’Hug. A partir d’aquí podràs seguir el camí ral de Castellar de n’Hug fins al Clot del Moro a peu, per la xarxa de camins del Berguedà.


29 _ Mapa PedretPedret i el riu Llobregat

 Aquesta ens convida a vincular l’església de Pedret – una joia arquitectònia de la comarca- amb els seu entorn i, especialment amb el seu riu, el Llobregat.   L’itinerari comença al pont de Pedret (525 m). Cal creuar-lo i prendre el vell camí que surt cap a la dreta paral•lel al curs del riu Llobregat, seguint l’antic camí ral que passa a tocar de les runes del vell molí, molt a prop del pont.


mapa 21Pels Voltants del Tossal de Saldes

Tothom coneix el Pedraforca i molts també coneixen el santuari de Gresolet. L’altre costat de la carretera és bastant desconegut, tot i que també ofereix molts atractius per al caminant. Per pujar a la collada dels Prats i des d’aquí a Vallcebre per un costat i a la falda de la serra d’Ensija per l’altre, hi havia dos graus o passos en la paret rocosa, un de pujada i apte per a animals de càrrega i un altre de baixada i només transitable a peu.


turbiansTurbians

Gisclareny és un municipi de població dispersa. A mitjan del segle XIX hi havia unes 120 masies repartides pel seu territori, la majoria d’elles d’una gran pobresa. Els excursionistes de principis de segle XX coincideixen a descriure el poble com un lloc on regnava la misèria, amb una agricultura de subsistència -molt lluny de l’entorn idíl•lic actual-. Aquesta ruta permet conèixer alguns d’aquests masos, alguns convertits en segones residències, altres en ruïnes.


Via del NicolauVia del Nicolau

La recuperació de la via Nicolau permet realitzar un agradable passeig entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet. El traçat ens endinsa en zones boscoses, amb túnels i passarel•les de diferents tipus (inclosa una de cable de 35m). La proximitat del Riu Bastareny ofereix una immillorable vista de la vall flanquejada per la població de Bagà.
 
Una mica d’història…


 PER MÉS INFORMACIÓ VISITEU: www.rutespirineus.cat O  www.altbergueda.com

e0dd8165e83038c0689afcd3c595b260