LA PATUM
La Patum és la festa més coneguda i amb la que molt sovint s’identifica a la ciutat de Berga i a la comarca. Aquesta festa ha estat declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És la festa dels berguedans per excel·lència. El protagonista és el poble juntament amb el foc, la música i els salts o danses.
Berga ha conservat gelosament, excepcionalment, al llarg dels segles, l’autèntic document històric que és la Patum. El ritual que cada any s’executa a la petita plaça de Sant Pere converteix Berga en un nus estricte i enfollit d’homes, foc, música i dansa; una conjunció perfecta que només els bons patumaires saben viure en plenitud, i que es converteix en el símbol que caracteritza i identifica tota una comunitat.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: http://www.lapatum.cat/
CONCURS DE GOSSOS D’ATURA DE CASTELLAR DE N’HUG
Al Berguedà, a la població de Castellar de n’Hug es celebra un dels concursos internacionals de gossos d’atura de més significació de tota la geografia catalana. Pastors provinents de França, Andorra, País Basc, Aragó, Illes Balears i Catalunya dirigeixen els seus gossos en aquesta competició que confirma qui és el més hàbil o apte per la tasca de dirigir un ramat.
La competició que es celebra al Prat del Castell està organitzada per la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans i requereix que el pastor vesteixi la indumentària tradicional i pròpia de cada lloc de procedència. El guanyador de la prova participarà en d’altres concursos a Andorra, França, Holanda o Suïssa.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Conurs de Gossos d’Altura
LA FIA FAIA
La Fia-faia és la més característica de les celebracions nadalenques de la Vila de Bagà i del poble de Sant Julià de Cerdanyola; la festa consisteix en la crema d’unes torxes, anomenades “faies”, el capvespre de la vigília de Nadal a partir del toc d’oració. La crema s’acompanya amb cants molt breus: “Fia-faia, nostro senyor ha nascut a la paia”, i d’un fons musical en el que destaquen les campanes de les respectives esglésies. Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la qual solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc. A Sant Julià de Cerdanyola és més íntima, ambient molt adequat per les festes nadalenques.
Actualment, abans d’iniciar-se la crema general s’encén una foguera a la muntanya, al lloc on es pon el sol, diferent a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola, i des d’allà el foc és transportat a cada població per un grup de fallaires en una vistosa davallada nocturna que alguns anys pot acompanyar la neu. Els portadors en arribar a cada població reparteixen el foc a la resta de fallaires.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Fia Faia
ELS PASTORETS
Més de cent anys d’història els valen. Els Pastorets de l’Atmella de Merola i els de Berga són de les representacions més reconegudes i genuïnes del nostre país. Els de l’Atmella, amb el text de Francesc d’Assis i Picas i creació pròpia; els de Berga, ” el Bressol de Jesús” amb els tradicionals Garrofa i Pallanga de Frederic Soler ” Pitarra “. Al Berguedà, el Nadal no és Nadal autèntic sense anar a veure uns o altres pastorets.
Fes clic sobre l’enllaç per més info:
PESSEBRE VIVENT DE LA POBLA DE LILLET
Des del 1996 es celebra per Nadal el tradicional Pessebre vivent de La Pobla de Lillet.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Pessebre vivent
FESTA DEL SEGAR I DEL BATRE D’AVIÀ
A l’era de Santa Maria, cada any, es fa un viatge en el temps…Els carros, les mules, el garbejat i la batuda substitueixen els actuals tractors i eines. La pagesia continua sent un dels elements més importants de la comarca. El segon diumenge de juliol, a Avià, li fan el seu particular homenatge amb aquesta festa del segar i el batre. L’esmorzar típic de pagès, la fira d’artesans, la trobada de puntaires, el ball rodó o el popular pastís del segador acaben d’amanir aquesta festa en honor a la pagesia i les feines al camp.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Festa del segar i del batre
FESTA DE L’ARRÒS DE BAGÀ
La Festa de l’Arròs és una tradició que a Bagà ja fa més de set-cents anys que se celebra, anomenada també l’ “Àpat dels pobres”, que abans sempre es cuinava el diumenge de carnestoltes.
El matí d’aquest dia, en la històrica plaça Porxada del municipi, els cuiners cuinen els ingredients dins d’una enorme paella de quasi 3 m de diàmetre, en la qual s’hi remena amb rems de fusta, i s’hi prepara un arròs per a més de 2.000 persones.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Festa de l’arròs
LA FESTA DELS ELOIS
La Festa dels Elois, els Elois o els Elois de Berga són unes festes majors populars que es realitzen el quart cap de setmana de juliol a Berga. Era principalment la festa dels animals, semblant a la que se celebra arreu per Sant Antoni Abat.
Sant Eloi és el patró del gremi dels traginers i gent de tralla i bast. Entre el 1962 i el 1980 s’havia celebrat per sant Jaume (25 de juliol), i anteriorment i des de temps immemorial tenia lloc l’endemà de sant Joan. Les celebracions són molt semblants a les que es fan per Sant Antoni: una missa cantada, cavalcades amb la benedicció de cavalls, muls i ases, curses d’animals i altres actes populars. Destaquen la multitud de cavalcadures disposades a rebre una benedicció popular que consisteix en el llançament de galledes d’aigua des de balcons i finestres dels carrers per on passen.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Festa dels Elois
FESTIVAL D’ESTIU A LA BAELLS
El nou Festival d’Estiu a la Baells amplia la proposta d’activitats esportives, lúdiques i culturals entorn al pantà al llarg de tot l’estiu, amb l’elaboració d’un calendari d’activitat, per posar en valor els elements singulars del Berguedà, com l’embassament de La Baells i el riu Llobregat, permeten complementar i ampliar l’oferta turística.
El festival d’estiu a la Baells enguany ofereix activitats durant tot l’estiu, des de finals de juny fins a mitjans de setembre. Et convidem a gaudir de totes les activitats que tindran lloc al pantà de la Baells.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: La baells
LA CORRIDA DE PUIG- REIG
La Corrida de Puig-reig. Festa tradicional que es celebra cada any per Sant Antoni a Puig-reig des de fa més de 125 anys. La festa gira a l’entorn del món dels cavalls, els carros, l’embotit i els productes elaborats del porc.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: La corrida
FESTA DE L’ARRÒS DE SANT SEBASTIÀ
Des de temps immemorials la diada de Sant Sebastià té pels olvanesos un significat molt especial. Diu la tradició que va ser Sant Sebastià qui va lliurar de la pesta al poble d’Olvan i que en agraïment els veïns van fer un vot a perpetuïtat que cada any donarien l’àpat principal als pobres, rodamons i captaires que fossin al poble el dia 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià.
Aquesta tradició s’ha mantingut any rere any i es continua celebrant gràcies a la col-laboració de tot el poble. Avui la festa consta d’una arrossada que s’ofereix a tots els assistents així com també butifarra a la brasa i fruita del temps.
A més del dinar, també hi trobareu altres activitats complementàries com la fira, exposicions i ball.
Fes clic sobre l’enllaç per més info: Festa de l’arròs