Romànic, un llegat que es conserva: El Berguedà preserva una bona mostra de romànic de diferents èpoques. Ermites, monestirs, ponts, esglésies, fins i tot castells i cases. Tota pedra insisteix en recordar-nos un dels passats romànics més rics de Catalunya. Multitud de racons ens el mostren, a través de pintures úniques com a Sant Quirze de Pedret; o a través de la senzillesa de línies feta espectacularitat com a Sant Jaume de Frontanyà. Parets, absis, contraforts, campanars… Mai no t’hauries pensat que les pedres tinguessin tantes coses a explicar!

El pre-romànic i el romànic tenen una important presència al Berguedà. Del pre-romànic (s.IX  i X) són remarcables les esglésies de St. Quirze de Pedret i St. Vicenç d’Obiols. Pròpiament romàniques són St. Andreu de Sagàs, St. Vicenç de Rus, Sta. Maria d’Avià, Sant Pau de Casserres, Sant Pere de Madrona, i un llarg etcètera al qual cal afegir-hi monestirs com St. Llorenç prop Bagà, Sta. Maria de Serrateix, St. Jaume de Frontanyà o Sant Pere de la Portella. Entre les pintures que decoraven aquests monuments n’hi ha algunes de mundialment conegudes com ara les del Mestre de Pedret (amb el famós Orant) o el frontal de Sta. Maria d’Avià.Orant.

La majoria es conserven al MNAC i al Museu Diocesà de Solsona, tot i que també es poden veure reproduïdes in situ. Fora de l’arquitectura religiosa, trobem alguns castells (malauradament força mal conservats) com els de Blancafort i Gósol, i ponts com el d’Alfar, el de la Pobla de Lillet o el de Pedret. L’altra gran conjunt de patrimoni arquitectònic del Berguedà el formen les colònies industrials del Llobregat. Són conjunts urbanístics singulars al voltant d’una fàbrica, amb habitatges, esglésies i torres amb una fesomia característica. Actualment la Colònia Vidal s’ha reconvertit en un museu que forma part de la xarxa del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. No es pot tancar aquest apartat d’arquitectura industrial sense fer menció de la fàbrica de ciment del Clot del Moro, destacable tant pels seus elements arquitectònics com pels materials de la construcció. Un últim element remarcable són els Jardins Artigas de La Pobla de Lillet, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. 

Jardins Artigas


MONUMENTS I PATRIMONI